El tudod képzelni a karácsonyt plázaroham, faácsolás, halászlé nélkül?

Szinte magától értetődőnek tartjuk, hogy Magyarország és a "nyugati" városok pompásabbnál pompásabb karácsonyi díszkivilágításban úsznak a karácsonyt megelőző hetekben. Az otthonokban karácsonyi készülődés, szépen feldíszített fa, színes csomagolópapírba bújtatott ajándékok várja a gyerekeket. Főképp a kicsik számára különösen izgalmas a karácsony, hiszen tudják, ajándék érkezik: aminek a várása, remélése, kibontása izgalommal tölti meg az ünnep előtti napokat, heteket. 

Tudtad, hogy Afrikában csak kevés helyen várják így a karácsonyt, kevés országban ismerik ezt a szokást?

Afrikában mintegy 350 millió keresztény él, de a keresztény államvallású országokban is magát az ünnepet ünneplik és nem az ajándékversenyt. 

Kongóban például ilyenkor ünnepi étel kerül az asztalra, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy csirke, vagy más hús is készül a maniókalevélből, zöldségfélékből készült egyszerű köret, és a puliszkaszerű fufu mellé. Az is a kiemelt ünnepet jelöli ilyenkor a 70 milliós lakosú óriás-országban, amely 25-ször nagyobb alapterületű, mint Magyarország, ha a víz helyett egy-két sör, vagy üdítő kerül az asztalra.

A karácsonyfa állítást, díszítést, és az ajándékozás szokását csak a legjobb módban élő, értelmiségi családok tartják és ismerik Afrika-szerte. 

Az iszlám vallású Szenegálban, ahol egyébként a keresztény kisebbség és muszlim többség békésen él egymás mellett, a keresztény ünnepeken az ünnepi ételt készítő keresztények jó szívvel visznek muszlim szomszédaiknak egy kis kóstolót. Amikor pedig ramadán végén, vagy például korité ünnepén a muszlimok jutnak bárány- vagy kecskehúshoz, viszonozzák a keresztény barátok kedvességét. De a karácsonyi, ünnepi ajándékozás szinte ismeretlen. Bár a főváros, Dakar bizonyos közterein, sugárútjain és néhány európai jellegű boltban megjelennek a karácsonyi égősorok, dekorációs elemek, sehol máshol nem érezni karácsony hangulatát. 

Hogy mondd, hogy boldog karácsonyt pl. zulu nyelven?

  • Akan nyelven (Ghana): Afishapa!
  • Zimbabwe-ban: Merry Kisimusi!
  • Afrikaans-ul (Dél -Afrika): Geseënde Kersfees!
  • Zulu nyelven (Dél-Afrika): Sinifisela Ukhisimusi Omuhle!
  • Szvázi nyelven (Szváziföld): Sinifisela Khisimusi Lomuhle!
  • Sotho nyelven (Lesthoto): Matswalo a Morena a Mabotse!
  • Szuahéli nyelven (Tanzánia, Kenya): Kuwa na Krismasi njema!

A gyerekek nem kapnak ajándékot, így idén különleges karácsonyi meglepetést készítünk számukra. Szenegál fővárosában, Dakarban, Grand Yoff negyedben él a Camara család, akikről korábban már itt a blogban is beszámoltunk. Akkor Papáról, a 8 éves táncostehetségről beszéltünk, aki gyereknapon a Daniel Sorano Nemzeti Színház pódiumán táncolt. Idén karácsonykor magyar csoportunk hozza el a 3-12 éves gyerekek számára a karácsonyt, akik még soha nem élték át az ajándékbontás örömét. Szeretnénk, ha legalább egyszer, ők is részesei lehetnének ennek az élménynek, így karácsonyi díszbe öltöztetett  cipősdobozokat juttatunk el. Arról pedig, hogy a rendhagyó magyar- szenegáli karácsonyi ünnepségen milyen élményekkel gazdagodnak a gyerekek, egy következő blogban számolunk be.