Te mire vágysz 15 évesen?

Csak azért, mert most indult egy új kampány az UNICEF-nél #MyLifeAt15 címmel, ami kicsit kitágítja azt, amit arról gondolunk, hogy 15 évesen mi a valóság szerte a Földön egy gyerek, főleg egy lány számára.Jelenleg ugyanis minden 3. fiatal nő gyerekként házasodik meg, azaz 125 millió lány kényszerül férjhez menni jóval 18 éves kora előtt Afrikában.

A gyerekházasság súlyos emberi jogsértés már önmagában, de súlyos kihatással van a lányok oktatáshoz, egészséghez és védelemhez való jogára is.

A gyerekként házasságra kényszerített lány kiesik az iskolai oktatásból, gyakrabban válik családon belüli erőszak áldozatává és nagyobb eséllyel kap HIV/AIDS fertőzést.

Nagyobb eséllyel lesz gyereke, amikor még maga is gyerek, ami számos komplikációt vonhat maga után a terhesség alatt és a szülésnél is.

Mindez, nem mellékesen, eléggé negatívan befolyásolja az afrikai gazdaságot, és generációkon öröklődő szegénységhez vezet. Ezek a lányok nem tudnak tanulni, nem szereznek jártasságot semmilyen szakmában, ezáltal kitörési esélyeik is csökkennek. Nekik és a közösségüknek is.

Tehát egyszerűen nem éri meg, ami ellen idén először az Afrikai Unió is kiállt. Kérdés, hogy elég-e egy kampány, vagy politikai elköteleződés egy ősrégi, becementesedett hagyomány ellen.