Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

Az UNICEF Magyarország - mivel nem tud humanitárius segítséget nyújtani itthon, mert "fejlett" hazánk nem ún. programország - tegnap felhívást intézett a hazai döntéshozó és eljáró szervek felé (ORFK, BRFK, Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal), hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményével összhangban minden erőfeszítést tegyenek meg azért, hogy ezek a gyerekek megfelelő segítséget és megfelelő védelmet kapjanak, amíg átmenetileg vagy tartósan hazánkban tartózkodnak.

Nem ördöngősség, "csak" annyi, hogy a menekültkrízis kezelésében érintett döntéshozók és eljárók minden migráns gyereket mindig, mindenekelőtt saját joggal rendelkező gyermekként ismerjenek el!

Merthogy minden egyénnek, közösségnek és kormányzatnak felelőssége van abban – a nemzetközi kötelezettségeinknek megfelelően és az emberiesség minimum követelményeiből fakadóan – hogy

  • a menekült gyerekeket előítélet- és diszkriminációmentes, befogadó környezet vegye körül;
  • a gyerekeket érintő minden hatósági eljárás alapjául az ENSZ Gyermekjogi egyezménye szolgáljon;
  • a gyermekek legfőbb érdekeit szem előtt tartva ne tartsák őket semmilyen módon fogva vagy menekültügyi őrizetben;
  • az érintettek minden alapvető szolgáltatáshoz (oktatás, egészségügy) hozzáférhessenek.

Ehhez kapcsolódóan az UNICEF Magyarország ingyenes gyerekjogi képzést is felajánlott a fenti szervek menekült gyerekekkel kapcsolatba kerülő munkatársai számára.

Meglátjuk, megvárjuk. A baj az, hogy a gyerekek nem várhatnak.

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.