Erőszak kontra gyerekek: 1:0

„Ha valaki addig veri a gyerekét, amíg nem kezd vérezni, akkor használni fog, de ha halálra veri, a törvény lesújt”

Ez szerencsére, nem a hatályos Btk-ból származik, hanem egy XIII. századi krónikából, ellenben stílusos idézetnek tűnik, ha meg akarnánk nyugtatni magunkat, hogy hú a sötét középkorban milyen kegyetlen volt a tempó, ellenben ma már oly felvilágosultak vagyunk.

Habár már az 1959-es gyerekjogi Genfi Nyilatkozatban és azóta számos egyezményben (melyek közül a legfontosabb a hazánkban is hatályos Gyermekjogi Egyezmény) rögzítették, hogy „a gyerekeket meg kell védeni az elhanyagolás, kínzás és bántalmazás minden formájától", mégis az UNICEF „Szemünk előtt, mégis láthatatlan” című, 2014-ben készült 190 országot érintő globális elemzése szerint

  • 2012-ben közel 95 000 gyermek és 20 éves kornál fiatalabb esett emberölés áldozatául. Az áldozatok nagy többsége (85 000) alacsony és közepes jövedelmű országokban élt.
  • Átlagosan 10-ből 6 gyerek (közel 1 milliárd) 2 és 14 éves kora között rendszeres, gondviselői által elkövetett testi fenyítésnek van kitéve.
  • A
     formális kapcsolatban élő 15 és 19 éves kor közötti lányok közül háromból közel egy (84 millió) volt már a férje/partnere által elkövetett érzelmi, fizikai és vagy/szexuális erőszak áldozata.
  • Világszerte nagyjából 120 millió – 10-ből kicsivel több mint egy – lányt kényszerítettek szexuális kapcsolatra, vagy egyéb szexuális tevékenységre életük során.

Szóval nincs (még) kapható ellenszer az erőszak ellen. Csak mi magunk. Vagy mégsem?

2014 novemberében az UNICEF Magyarország készített egy nem reprezentatív felmérést, ahol a megkérdezett iskoláskorú (10–19 éves),

több mint 1100 gyerek közel fele szerint egy pofon nem is számít erőszaknak.

Az ENSZ globális felmérést (Pinherio-jelentés) publikált 2005-ben, a gyermekeket érő erőszakról, mint világjelenségről, amely két fontos alaptézis fogalmazott meg:

  1. A gyerekekkel szembeni erőszak semmilyen formája nem indokolható és az minden esetben megelőzhető.

  2. Az erőszak a világ minden országában létezik, kultúrától, társadalmi osztálytól, iskolázottságtól, jövedelemtől és etnikai származástól függetlenül.

Ebből két dolog következik: egyrészt az erőszak bárhol és bármilyen körülmények között is legyünk a világon, közöttünk él - szinte elfogadottan, másrészt, hogy mindenki tud és kell, hogy tegyen ellene, főleg azzal, ha nem kenjük mindig másra a megoldást.

A szerző dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi igazgatója. Jogvédő, tenniakaró, pozitívgondolatista.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.